Tävla med dina bilder

Har du tagit massor av coola bilder som du inte har något bra användningsområde för, mer än att lägga upp dem på bilddagboken eller facebook? Varför inte skicka in bilder till olika tävlingar och kanske vinna lite pengar eller roliga fotoprylar?

Många ”seriösa” fotografer rynkar på näsan åt fototävlingar eftersom ett vanligt villkor är att arrangören ska få använda alla inskickade bilder fritt. Det är med andra ord ett billigt sätt för ett företag eller en förening att bygga upp sin bildbank. Om du inte har något problem med det så kan du se det från den ljusa sidan och tänka på att många av de bästa fotograferna inte ens är med i tävlingen, vilket ökar dina chanser.

Steg ett när man väl bestämt sig för att tävla är givetvis att hitta en tävling som passar. En sida som jag använder mig av är http://www.photocompete.com/. Det är en sida som listar fototävlingar från hela världen. Ofta så är det inget i reglerna som hindrar utländska tävlande från att delta, men läs igenom reglerna lite grann i alla fall så att du inte skänker bort dina bilder i onödan utan att ens ha en chans att vinna. Du kan också registrera din mailadress under ”subscribe” i högerkanten på photocompete.com, så får du med jämna mellanrum mail om nya tävlingar.

En sak du behöver hålla koll på är att en del tävlingar har en startavgift, och att det därför kan kosta en del att delta. Det kan kanske vara värt att betala för en plats i en tävling med ett bra pris och ett bra ämne där du tror att din bild har en stor chans, men samtidigt finns det gott om gratistävlingar med helt okej priser.

Självklart ska du skicka in så bra bilder som möjligt för att ha en chans att vinna, men vad som är bra bilder varierar med temat. Läs beskrivningen av vilka bilder som efterfrågas noga så att du skickar in rätt typ av bilder. En bild som inte alls passar in i tävlingens kategori har knappast någon chans att vinna, hur snygg den än är. Kolla också noga upp om arrangören har särskilda krav på storlek, upplösning eller bildformat. Om inget anges så går det antagligen bra med en högupplöst JPEG-bild.

Om inte temat är ”oskärpa”, ”motion blur” eller något liknande så ska du givetvis försöka se till att dina bilder är så skarpa som möjligt. Det är också ofta en god idé att göra åtminstone en lätt redigering för att se till att bilden har klara och fina färger. Ofta kan det också höja intrycket av bilden om man skärper upp den lite, men överdriv inte! Ett annat tips är att inte krångla för mycket med att lägga till häftiga ramar och annat krimskrams på bilden. Det är ofta bättre att låta bilden tala för sig själv. Risken är annars att ramarna stjäl uppmärksamhet från bilden.

Lycka till med tävlandet!

Fler fototävlingar kan du hitta med jämna mellanrum på blienvinnare.com

Annonser

Tack för att du kommenterar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s