Nakenbilder är INTE en fråga om erfarenhet

Några snabba tips till dig som vill testa på att vara modell, för att minska risken att du blir lurad:

Media har vid flera tillfällen uppmärksammat att det finns ”fotografer” som bluffar sig in hos tjejer som drömmer om att bli modeller. Genom att låtsas vara fotografer för att få ta nakenbilder eller till och med ha sex förstör de inte bara tjejers och kvinnors liv utan de förstör även för oss som gör allt vi kan för att vara så seriösa som möjligt. Därför vill jag dela med mig av några saker som kan vara bra att tänka på.

Du som vill testa på att stå modell ska absolut vara försiktig. Lita på din intuition och gör inget som du inte vill. Tänk bland annat på det här:

  • Be att få se tidigare jobb som fotografen har gjort om du inte kan hitta det själv på dennes hemsida. Om det är möjligt så är det även en fördel ifall man kan prata med modeller som har jobbat med fotografen tidigare. Googla gärna fotografens namn för att se om det dyker upp någon otrevlig information. Det här gäller såväl vid en vanlig porträttfotografering som när det är tal om mer vågade bilder.
  • Om du bokar in en fotografering – be att få ta med en kompis eller förälder. Om fotografen inte tycker att det verkar vara en bra idé så är det helt klart en anledning att tänka en gång extra.
  • Ställ inte upp på nakenbilder om du inte verkligen vill. Innan du bestämmer dig, tänk på att det kan få konsekvenser för framtida arbeten, politikeruppdrag eller kanske relationer om bilderna sprids. De flesta fotografer och modeller tycker nog att nakenfoto är lite spännande, men om du har bestämt dig så bör du fotografera med någon du känner till väl och har förtroende för.
  • Nakenbilder är INTE en fråga om erfarenhet. Det är inte så att du förr eller senare måste ta avklädda bilder för att kunna fortsätta som modell. Du bestämmer helt själv om du vill ta den typen av bilder, och du ska inte behöva posera naken för att komma någonstans i modellbranschen, även om en del fotografer verkar vilja få dig att tro det.
  • En seriös fotograf har aldrig sex med dig för att ”testa vad du går för”. Anledningen till att jag skriver det här är att det har förekommit att dessa bluffande fotografer har påstått att sängvägen är enda vägen till modellbranschen. Ditt sexliv har ingenting med modellyrket att göra såvida du inte vill jobba med pornografi. Du behöver heller inte klä av dig i webcam eller skicka nakenbilder för att en fotograf ska se att du duger. Frågar någon efter sådant så är det tydliga varningssignaler. Om fotografen däremot vill se en fullt normal, påklädd bild på dig eller veta vad du har för klädstorlekar så är det sällan något underligt, utan det är oftast befogat för att hjälpa fotografen och eventuella stylister/makeupartister att planera fotograferingen och hitta miljöer, kläder och smink som passar till din stil.
  • Om du känner dig tveksam – neka istället för att göra något du kanske ångrar sedan. En fotograf har aldrig rätt att tvinga dig att göra något du inte vill.

Du som är fotograf och kanske känner dig orättvist behandlad för att du inte har så mycket att visa upp från tidigare fotograferingar – skaffa ett litet bildgalleri genom att fotografera personer du känner. Be också gärna den du fotar om ett kort utlåtande och fråga om du kan få använda personen som referens. Det är väldigt många framgångsrika yrkesfotografer som inte har någon egentlig utbildning mer än praktik och ett brinnande intresse så det är inte kört för att du inte har gått tre år i fotoskola. Dock måste du bevisa mer och hela tiden göra ditt yttersta för att vara professionell.

Avslutningsvis kan jag säga (om det inte redan skulle ha framgått tydligt i det jag skrivit) att jag själv inte ens skulle våga tänka på att göra något i närheten av det dessa bluffotografer gör. Den största anledningen är såklart respekt för min flickvän och andra människor, men även för att jag jobbar hårt för att bygga upp ett gott rykte, och att göra en sådan här fullständigt oprofessionell (och för den delen olaglig) sak skulle riskera att rasera det fullkomligt på ett ögonblick.

Om du vill bli fotograferad så hjälper jag gärna till med min kamera och mina studioblixtar, men jag gör helst påklädda fotograferingar. Känner du förtroende för mig så är du varmt välkommen att höra av dig med idéer och önskemål!

Inlägget har tidigare publicerats på en äldre version av min hemsida, www.andreasskoog.se

Annonser

Tack för att du kommenterar

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s